27 Şubat 2009

uyku sorunsalı... imdattt...


aslında uyku değil de, uykuya dalma sorunsalı desek daha doğru olur. çünkü uykuya daldıktan sonra sabaha kadar derin uyuyor ( maşallah :) ), hatta tuvalete bile kalkmıyor. 1 yaşından bu yana böyle. bebekliğinde de uyku problemimiz pek olmadı. uykuyu seven bir bebekti. halen öğle uykusunu da uyuyor yuvada. ama ne var ki geceleri yatağına girdikten sonra uykuya dalması son 15 gündür nerdeyse 50 dakikayı bulmaya başladı. ben ondan önce uyuyor, sonra gecenin bir vakti her yerim tutulmuş olarak kalkıyorum. e o saatten sonra da hiç birşey yapamıyorum. peki babanız bu sırada ne yapıyor diye sorabilirsiniz, o oturma odasının kapısını kapatıp keyif yapıyor. ama yanlış anlaşılmasın :) kapıyı sadece içeriye gürültü gitmesin diye kapatıyor:)


bu birlikte uyumalara aslında biraz da ben sebep oldum. hakim bey, suçluyum :) onunla koyun koyuna yatmak ve kokusunu içine çekmeye bayılıyordum. ama artık 5 yaşa doğru gidiyoruz ve biz hala minik bebek tavrı takınıyoruz. karanlıktan korkarmış, sonra o daha küçükmüş, 5 yaşından sonra yalnız yatarmış, o bensiz uyuyamazmış. yani bahaneler çook.

arkadaşlar bu konuda tavsiyeleriniz var mıdır ?:)) acilen ihtiyacım var...

bu arada bu yatak muhabbetlerinden de güzel hikayeler de çıkmıyor değil :)

anne : yazın gelse ne yapmak istersin ?

can : denize gitmek isterim, kumla oynamak isterim..

anne : başka ?

can : ha bir de aydede ye gitmeliyim ?

anne : aydede mi?

can : içinde bebek uzaylılar var. onları kurtarmalıyım .. annelerine yetiştirmeliyim.

anne : neden ?

can : e annelerini özlemişlerdir..

yaa işte böyle de bir hayalgücümüz var:)

11 yorum:

kurşunkalem dedi ki...

Bence artık büyüyor.Benim oğlum da o yaştayken gündüz uyumak istemiyordu.Uyursa da sizinki gibi uyuması 1 saati buluyordu ya da daha geç yatırmak gerekiyordu.Biz de şöyle yaptık.Canlı ve uyumak istemediği günlerde gündüz uyutmuyorlardı.Çok yorulduğu,geziye gidilen günlerde uyutuyorlardı.Ona gündüz uykusuna ihtiyacı olduğunu anlattığımda 1 gün uyuyup 1 gün uyumamaya razı oldu.Şimdi 5.5 yaşında,geçen yazdan beri gündüz uyumuyor,4.5 yaş diyebiliriz.Anasınıfında dinlenme saati var,çocuklar uyumasa da fiziksel olarak dinleniyor,biraz sakinleşiyorlar.Gözlediğim kadarıyla her çocuğun uyku ihtiyacı aynı değil,ama en az 10 saat toplamda uyumalılar..

özii dedi ki...

Bir ara benim de oğlum hep birlikte uyuyalım isterdi . Haliyle saat 21:30 yada 22:00 de ben de uykuya dalıyordum . Dirensemde gözlerim mutlaka ağırlaşıyordu . Ama senin de dediğin gibi hiç bir işi yapamaz olunca resti çektim . Yanında sadece 10-15 dk kalabileceğimi ve bu sürede masal okuyabileceğimi ve sonra yalnız uyuması gerektiğini sürekli tekrarlayınca işler biraz yoluna girdi. Başta ağlamalar sızlamalar olmadı değil ama kararlı olmak gerekiyor.
Tabii bazı günler masallar 2- 3 taneye bile çıkabiliyordu , süreyi uzatacaklar ya...

sühendan dedi ki...

Benim oğlum da 4.5 yaşında ve iki yaşından beri odasında yatıyor.Normalde hava karardıktan sonra tuvalete bile yanlız gitmek istemiyor karanlık olduğu için.Ama uyku saati gelince yatağına gidip yatıyor ve odasında tek olarak uyuyor.İlk baştan ona "artık büyüdüğünü ve anne ile babanın odasında yatmaması gerektiğini;eğer yatağında yatarsa çok daha büyüyeceğini" söyledim.Arada yanımıza gelse de "ben yatağıma gideyim.Çok büyüyeyim" deyip uyumadan gidiyor.Yatağında uyuyor.

duygu dedi ki...

en güzelini yapmışsın aslında yanında uyutmaya alıştırarak. bende kızımı 1 yaşından beri bu şekilde uyutuyorum. ve müthiş keyif alıyorum tabi şimdilik...
evet zor olacak belki uykuya dalmasının daha kolay olması ama en azından tadını çıkarıyorsun bu zamanların ve enterasan hikayelerin. merak etme zaten birkaç seneye kalmaz seni yanında hiç istemicek. o zaman anılarında onun anlattığı hikayeler olacak ve kocaman gülümseyeceksin... ama yaşlandığını aklına getirme sadece oğlun büyüyecek ama sen aynı kalacaksın :)
sevgiler.

Turkuaz Deniz dedi ki...

Deniz de cok farkli degil, daha cok yapacagim isler var neden beni uyutmaya calisiyorsun anne halinde hep! Ne arabalarina doyuyor, ne kitaplara ne de bizimle sohbete... :)

AYSUN dedi ki...

Berk de Can abisinin peşinden geliyor sanırım. Uykuya dalması bu aralar yarım saati buluyor:( Sanırım artık ayrı yatırmalıyız... Büyüdüklerini anlamalılar. Çünkü işlerine gelince büyüdük diyorlar...

annecik dedi ki...

dönem dönem çocuklar düzen değiştiriyorlar ama ben yorum yapmak için acemiyim daha 3 yaşında oğlum birgün düzgün uyusa ikinci gün yatak odalar arası dolanıyor birazda bizim bu dolanmalarımız babamızın ps3 oynarken çıkardığı eslerden kaynaklanıyor inş. düzeninize tekrar kavuşursunuz bu konuda daha deneyimli olanlara kulak verip onların önerileri doğrultusunda bir yol çizebilirsiniz
can beye tatlı uykular dilerim

zilsizzarife'nin yeri dedi ki...

Çocuğum yok dolayısıyla tavsiyem yok:)
Ama fotoda nasılda tatlı bakıyor öyle.Öp benim için kocaman olur mu:)

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Ben Yaprak'ı doğduğu günden beri müzik ile uyutuyorum. Bu konuda okuduğum kaynaklar bebeklerinizi seçtiğiniz yumuşak müzik içerikli sadece bir CD eşliğinde uyutun, birden çok CD, yani farklı müzikler ile çocuğunuzun aklını karıştırmayın diyor. Bebek veya çocuk kısa bir süre sonra bu müziğin uyku müziği olduğunu kavrar ve duyduğu anda biraz tepki verse bile müziğin yumuşaklığı ile gevşer ve uykuya dalar. Siz kendinizi düşünün yumuşak , chill out tarzı müzik bir süre sonra uykunuzu getirmez mi ?

Ben müzik seçimimi Mozart yönünde kullandım. "The Romantic" isimli CD'sini aldım. Tümüyle Mozart'ın en yumuşak bestelerinden oluşan bir karışık CD. Hatta şu an çalıyor çünkü Yaprak öğleden sonra uykusuna yattı:)Yaprak'ı yatağına koyup müziği açtığımda bir süre yatağında oturuyor, kendi kendine konuşuyor, çoraplarını illaki çeke çeke çıkartıyor ve sonra kafasını yatağa koyuyor. Bir sağa dsönüyor, bir sola, kalkıyor öbür yöne yatıyor ... bu şekilde 5-10 dakika debelendikten sonra uyuyor. Burada müzik bence ona arkadaşlık ediyor, kendini yanlız hissetmiyor ve müziği dinliyor. Bir kere müzik açmayayım dedim, yatırdım ve çıktım odadan, iki üç dakika sonra bağıra çağıra ağlamaya başladı. Müziği açınca sustu.

Bence bir deneyin. :)

İpek & Yaprak

1/3/09 17:49

AskinAy dedi ki...

oy canim yaa can'ida senide cok cok öpüyorum canim:)benim oglusta önce yataginda yarim saat kadar oyalanir öyle uyur:)Canimsin Antakya iskenderuna pek uzak sayilmaz hani bunu duymak ne güzel:))Güzel bir Pazar aksami gecirmeniz dilegiyle sevgiler...

denizanasi dedi ki...

kursunkalem... bir kaç ay önce öğle uykusunu bırakalım dedim. yuva ile de öyle konuştum. onlarda bana sürekli itiraz ediyor demişlerdi. ama adam ters:) ne zaman ona artık uyumana gerek yok dediklerinde, ben uyumak istiyorum diye ağlamış! o yüzden maalesef öğle uykusuna hala devam ediyor. belki öğle uykusu olmasa daha çabuk dalacak...
bu arada sizi okuyabilir miyim :) mailim profilimde var...

özii.. ben de o diretmeleri henüz beceremedim. çünkü ne zaman dirensem, hemen koşa koşa geri oturma odasına geliyor ve kesinlikle uyumuyor.

sühendan.. evet bende bunu işliyorum sürekli. yani artık büyüdüğünü ve yalnız uyuması gerektiğini.. ancak sürekli itiraz modunda. ve yalnız kaldığında koşa koşa geri yanımıza geliyor.. sanırım biraz daha yoğun işlemeliyim..

duygu.. benim de avunduğum nokta bu oluyor.. biraz daha büyüdüğünde kendiliğinden uyur diye umuyorum.. ama dalma süresi beni deli ediyor..

turkuaz deniz... aynen :) 3 kiatp , 2 hikaye, oyuncakların aranması.. uzuyor uzuyor :)

aysun... benim de hayret ettiğim en büyük konuda bu.. bu kadar koşturan bu cüceler nasıl oluyor da bu kadar çok uykuya direnebiliyorlar.. valla benim bile sınırım 25 dakika...:)

annecik.. ben de o düzeni hiç bozmamak için çok uğraşıyorum. e senin çocuk da haklı..içerde oynayan bir çocuk daha varken o neden uyusun ki :))

zarifem... ennn kıısssa sürede bir çocuğun olsunnn inşalllahh... diye dua edeyim mi:)))

ipek.. ben de bebekken başlamıştım bu uygulamaya. ama sonra ses ile uyumaya alışmasını istemediğim için vazgeçtim. belki de yeniden uygulamaya başlasım iyi olur...

aşkınay.. keşke benimki de yarım saat oyalansa. ama tek başına yatsa:)
bizden de sevgiler:)